הוויה הוא ארגון ישראלי הפועל ללא מטרת רווח שעורך טקסי חיים משמעותיים
עבור חילונים המעוניינים באלטרנטיבה אזרחית
מאת : בטי סעדיה והילה סלח
סמדר דקל נעים פעילה בארגון "הוויה" היא עורכת דין ומגשרת המתמחה בדיני משפחה ועורכת טקסי חיים. סמדר משלבת בעבודתה עשייה משפטית של בניית הסכמים והובלת הליכי גישור בענייני משפחה (גירושין ופרידה, הסכמי זוגיות, הורות) עם עשייה תרבותית יהודית וחילונית כמעצבת ומנחת טקסי חתונה. בנוסף היא חברה בוועדה המייעצת של “הוויה”.
?אילו טקסים את מנחה
"בעיקר טקסי חתונה. הנחיתי גם כמה טקסי בת מצווה וטקסי לידה אבל עיקר הפעילות שלי היא טקסי חתונה. הזוגות הם זוגות "אידאולוגיים" בדרך כלל- זוגות שיכולים אך בוחרים מרצון חופשי שלא להתחתן ברבנות אלא בטקס חתונה אישי ומשמעותי שמדבר את שפתם, מגשים את תפיסת עולמם ויחד עם זאת מחובר למסורת היהודי ולתרבות היהודית. אני עורכת גם טקסים לזוגות שלא יכולים להתחתן בישראל - פסולי חיתון למשל - זוגות שאחד מהם לא יהודי, זוגות מעורבים (ישראלים ותושבים ממדינה זרה) ולזוגות חד מיניים. ואלו טקסים שאני מנחה בדרך כלל בעברית ואנגלית".
מה מיוחד בטקסים אלו?
"אלו טקסים שבני הזוג מעצבים ביחד איתי בתהליך של לימוד ושיחה שמתקיים כחודשיים לפני החתונה. אנחנו נפגשים פעמיים - שלוש, לומדים יחד על טקס החתונה היהודי, מבינים את משמעותו, את הסמלים והברכות וביחד, תוך שיחה ומחשבה, אנחנו בוחרים את המרכיבים שירכיבו את הטקס שלהם ואת הטקסטים שיאמרו בו, מי ישתתף בו וכו.
כך אנחנו עובדים יחד, מתכתבים ומדברים וחושבים עד אשר נשלמת המלאכה ויש לבני הזוג טקס אישי ומשמעותי, טקס התפור להם לפי מידה ותואם את הרצונות והאמונות שלהם. הטקסים מיוחדים משום שהם טקסים יהודיים שמחוברים למסורת ויחד עם זאת הם אישיים ולכן מעניינים, מרגשים ומחברים את הקהל".
טקסי הוויה נחשבים כטרנד כיום?
"בוודאי. אלו טקסים מיוחדים ומעניינים. אנשים מחפשים לעשות משהו מיוחד באירוע שלהם וטקס של 'הויה' הוא בהחלט דבר כזה - אנשים מקשיבים, מתעניינים, שרים, מעורבים - לא כמו טקסים רגילים. אנשים מתרגשים בטקסי 'הויה', ולכן זה תופס תאוצה - יותר ויותר זוגות מבינים שאפשר לקיים טקס יהודי ולא זו בלבד שזה לא מחובר לרבנות שאין להם איתה כלום, אלא שזה טקס מרגש ומיוחד ולכן בוחרים יותר ויותר זוגות לעשות את זה. בנוסף, ככל שהאלטרנטיבה נהיית משהו יותר שכיח ופחות "חריג" כך זה תופס תאוצה ונהיה לטרנד. אמנם אנחנו רואים גידול משמעותי במספרי הטקסים, והתופעה תופסת תאוצה, אבל יש לנו עוד דרך לעבור ולפרוץ לעוד קהלי ייעד, בעיקר בפריפריה ובציבור המסורתי".
כמה אנשים בחרו להינשא בטקסי 'הוויה'?
"כיום כ-250 זוגות בשנה מתחתנים בטקסי 'הויה'. בנוסף לכך כ-150 זוגות משתתפים בסדנאות שלנו "לקראת חופה" ולאחר מכן מקיימים טקסים פרטיים או במסגרות אחרות רב רפורמי/קונסרבטיבי או עורך טקסים עצמאי ע"י חבר/קרוב משפחה שעורך להם את הטקס. המספרים הללו נכונים לשנת 2014 והם מייצגים עליה אדירה לעומת המספרים שלנו בשנת 2012 – כ-120 טקסים בשנה ורק כ-30 זוגות בשנה בסדנאות. זאת אומרת שבמהלך שנתיים אנחנו הכפלנו את מספר הטקסים ונוספו יותר ויותר זוגות בסדנאות. בנוסף לזה נחשפים עוד מאות זוגות בשנה לפעילויות שלנו - בהרצאות לקהל הרחב וכמובן שבטקסים שלנו".
?מה את מייעצת להם
"אני מייעצת להם לשלב בין מסורת וחידוש, בין התרבות היהודית ובין האמונות שלהם. מייעצת להם לעצב טקס שמתאים להם ושמדבר את שפתם, שמייצג אותם ומכבד את המשפחות שלהם".
מה ההבדל בין חתונה בהוויה לבין חתונה רגילה?
"ההבדל הוא שבטקס של 'הויה' הזוג מעצב את הטקס ושולט בתכנים שלו. הטקסים של 'הויה' הם טקסים שוויוניים ותמיד יישמע בהם קולה של הכלה - מה שלא מתקיים בטקסים הלכתיים - הם בלתי שיוויוניים בבסיסים, הכלה לא עושה כלום בטקס, קולה וקולן של נשים כלל לא נשמע".
האם טקסי ההוויה מוכרים על ידי המדינה?
"לא. בישראל רק טקסים של הרבנות מוכרים ע"י המדינה או טקסים שנערכים במדינות זרות (טקס אזרחי בקפריסין, טקס אזרחי בלאס וגאס עם כפיל של אלביס)".
מתי התחלת להרצות בנושא? ואיזה מסר חשוב לך להעביר בהרצאות?
"אני מרצה בנושא הזה כ-7 שנים בסדנאות של 'הויה', בכנסים, פאנלים.
הכי חשוב לי להעביר בהרצאות שבהן אני מרצה זה בהרצאות שיש חופש בחירה בנישואים בישראל - יש אלטרנטיבה תרבותית ומשפטית לרבנות צריך רק להבין ולבחור מה מתאים לכם".
"יש אלטרנטיבה תרבותית ומשפטית לרבנות צריך רק להבין ולבחור מה מתאים לכם"


